Geneva Villa has chosen Casalgrande Padana tiles

July 30, 2021

Geneva Villa wählt Platten von Casalgrande Padana

This villa by JM Architecture - Jacopo Mascheroni is a single-family home located in a quiet neighbourhood in Geneva, Switzerland. It consists of two floors above ground level and a basement. Its floors and walls and tiled with Casalgrande Padana porcelain stoneware tiles from the Basaltina Pantelleria, Pietre Etrusche Manciano, CementoCassero, and Cemento Rasato Bianco collections (60x120 cm) and the Basaltina Linosa collection (45x90 cm).

The two levels above ground feature thin black and white frames, while white sunken patios bring air and natural light to the basement. Each frame defines a specific space and is clad with porcelain stoneware tiles and aluminium panels on a ventilated façade. The design and depth of these frames help control heat during the summer, preventing the sun from entering the interiors, which are not equipped with air conditioning but only controlled mechanical ventilation.

The south façade features two stacked black frames 3.5 metres deep, outlining the kitchen and living area on the ground floor and the bedrooms’ terrace on the first floor. The white frames, on the other hand, outline the four single-bay rooms, improving their privacy.

Every space in the basement overlooks a sunken patio covered with white aluminium panels and surrounded by transparent glass parapets to maximise natural light. These patios have different sizes and intended uses and can be accessed through the same sliding doors as those installed on the upper floors. The pool patio features a jacuzzi and a macro bonsai, whereas the study’s patio features lush vegetation around a little pond.

Pool patio - Coverings: Cemento Cassero Bianco
Pool patio - Coverings: Cemento Cassero Bianco
Flooring: Cemento Cassero Bianco composition - Coverings: Pietre etrusche Manciano
Studio patio - Coverings: Cemento Cassero Bianco
Studio patio - Coverings: Cemento Cassero Bianco

The kitchen, living area, and bedrooms occupy the southern side of the villa, while horizontal and vertical circulation develops on the northern side. All the bathrooms on the upper floor receive natural light through windows and skylights. On the north side, vertical louvres screen the entrance hall to ensure privacy.

Flooring and coverings: Basaltina Pantelleria
Flooring and coverings: Basaltina Pantelleria

This Geneva villa meets the highest standards of energy efficiency. A geothermal system and solar and photovoltaic panels produce domestic hot water and operate the heat pump. The villa’s high-performance envelope features double glazing and thermally insulated ventilated façades. And a buried rainwater harvesting tank serves the garden irrigation system.


Flag of Germany